prof. P. Kalač: Chemické složení a výživová hodnota jedlých hub
Datum konání:
2.5.2017 16:30
2.5.2017 16:30
Všeobecný názor: houby jsou pochutinou se značným obsahem bílkovin, řady vitaminů a minerálních prvků. Mají nízkou energetickou hodnotu, zdravotním přínosem je vláknina. Jsou obtížně stravitelné. Nakolik jsou tyto představy správné?
Přednáška se bude zabývat současným stavem poznání:
- živin - bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek,
- minoritních složek - látek ovlivňujících vůni a chuť, barviv, purinových sloučenin aj.,
- látek se zdravotními přínosy – antioxidantů, beta-glukanů, specifických bílkovin aj.,
- potenciálně rizikových složek – karcinogenů, toxických a radioaktivních prvků, některých přirozených i cizorodých škodlivých látek, mikrobiálními riziky.
Program schůze:
- 16:30 - poradna pro členy Mykologického klubu, organizační záležitosti
- 17:00 - přednáška prof. Kalače
datum | čas | téma |
9. 1. 2017 | 16:30 | J. Souček: Houby PR Vrbenské rybníky |
6. 2. 2017 | 16:30 | přednáška doc. RNDr. J. Vlasáka, CSc |
13. 3. 2017 | 16:30 | Výroční členská schůze MK JčM |
3. 4. 2017 | 16:30 | Mgr. M. Beran: Čirůvky v jižních Čechách, část I. |
2. 5. 2017 | 16:30 | prof. P. Kalač: Chemické složení a výživová hodnota jedlých hub |
5. 6. 2017 | 17:00 | Mgr. M. Beran: Čirůvky v jižních Čechách, část II. |
26. 6. 2017 | 17:00 | Prezentace nálezů z jarní části sezóny |
Datum zveřejnění:
1.3.2017
1.3.2017
Pobočky
- Historická budova Jihočeského muzea
- Muzeum koněspřežky
- Tvrz Žumberk u Nových Hradů
- Památník Jana Žižky z Trocnova